Nyheter

2018-10-27

Idag åkte sju medlemmar i Skilling Banco till Avesta Myntmuseum tillsammans med Norrköpings myntklubb. Det var en toppendag och här står deltagarna uppradade innan insläpp.

Museet är helt fantastiskt och det finns något för alla. Mynt, medaljer sedlar och polletter. Vad sägs om en hel vägg med 8-dalrar?

… eller en guldmedalj av Sebastian Dadler över Gustav II Adolf? 60 dukaters vikt minsann…

Sedlar fanns det också. Bland annat Palmstruchs:

En reklamsedel med Linköpingsanknytning stötte vi också på…

… och naturligtvis några Avestapolletter.

Sammanfattningsvis en fin dag i samvaro med samlare från våra två föreningar. Detta inspirerar till fortsatt samarbete. Tack Norrköpings Myntklubb och speciellt till Erik Tretow!

2018-10-11

Månadsmötet den 11 oktober inleddes med lite tankar inför föreningens besök på Avesta Myntmuseum. Norrköpings Myntklubb har bjudit in oss till en gemensam resa dit de 27 oktober. Den ser vi fram emot!

Kvällens föredrag hölls av Kalle Berg. Temat var ”Arbetsbrickor i Linköping”.

Föredraget var mycket intressant och gav upphov till en fördjupad diskussion om ”det gamla Linköping”. Nedan följer några av de arbetsbrickor ur Kalles samling som vi fick ta del av:

2018-09-13

Verksamhetsårets första föredrag handlade om medaljgravören Sebastian Dadler och hans samtid. Leif Skarp stod för en presentation i ord, bild och metall.

1630 – 100-årsjubiléet av den  Augsburgska trosbekännelsen. Johannes den ståndaktige, kurfurste av Sachsen och protestant.

Gustav II Adolf, segern vid slaget i Breitenfeld.

1653 gav Hamburgbanken, troligen med anledning av femårsjubileet av Freden i Westfalen, ut en ”Bankportugalös”

2018-06-16

Flera medlemmar från Skilling Banco deltog i lördagens myntträff hos Roger Jonsson på Karstorp. Ett väldigt trevligt tillfälle att träffa myntfolk och göra en och annan affär.

2018-05-10

Programplaneringen hade drabbats av ett smärre hjärnsläpp och upptäckte för sent att månadens möte blivit lagt på Kristi Himmelsfärdsdag. Det blev ändå några medlemmar som kom till mötet och fick sig en inblick i ”Vikingatidens silver- och myntimport” under ledning av Fredrik Lundin.

Fredrik hade med sig både litteratur och mynt med anknytning till sitt föredrag. Här syns några böcker som kan vara till stor nytta för den intresserade. Lite extra kul är Yngve Karlssons bok om sasanidiska mynt. Den är relativt nyutgiven och en fortsättning är planerad.

Sist men inte minst kommer vi till mynten. Fredrik är specialiserad på medeltiden men också mycket intresserad av vikingatiden.

2018-04-12

Månadsmötet den 12 april blev en numismatisk krogrunda i Linköping ledd av Kalle Berg. Färden gick ända från centrumhotellen ända ut till Restaurang Guldfisken i Skäggetorp. Pollettsamlande är en fantastisk källa till kunskap och trevliga diskussioner.

Finbesök på Grand Hotell i Linköping!

Kalle hade även med bilder på på hur miljöerna såg ut på polletternas tid. Tack Kalle, för ett trevligt föredrag!

2018-04-03

2018-03-27

I helgen (23-25 mars) utspelade sig MiSAB:s auktioner 26 och 27 på Hotel Sheraton i Kungliga Hufvudstaden. Så här såg det ut på visningen på fredag:

Till auktionsstarten på lördagsmorgonen var auktionssalen full av förväntansfulla budgivare.

En stor del av nöjet är det trevliga umgänget med andra samlare. Flera brukar bo på Hotel Terminus och både under och efter middagen diskuteras det mynt och medaljer. Allt ifrån daler och dukater i 100 000-kronorsklassen till ens egen lite mer blygsamma budget.

Som resesällskap på bussen hem fick jag i alla fall Gunvor svensson Lundqvists fina gjutna medalj över Nils Ludvig Rasmusson… plus lite annat…

Leif Skarp