Nyheter

19-05-10

Den 9:e maj avslutades verksamhetsåret på Myntklubben Skilling Banco. Några eldsjälar hade dykt upp för att sammanfatta samlaråret och titta på varandras nyförvärv.

Det blev en intressant numismatisk diskussion och några godbitar fanns också till beskådande. Roger Lind hade tagit med sig en liten hammarpräglad fyrk från 1624. Årtalet är präglat två gånger som synes.

Leif Skarp hade i vanlig ordning tagit med några medaljer. Bl a denna över Nicodemus Tessin graverad av Hedlinger.

Nu börjar planeringen inför nästa verksamhetsår och vi ser fram emot det med tillförsikt.

19-04-29

I lördags (27/4) var det dags för det många myntsamlare ser som årets höjdpunkt – Mässan FriMynt i Helsingborg. Bussen avgick 05.45 från Norrköping och hämtade upp deltagare i Linköping och Mjölby längs vägen.

Redan i bussen börjar myntsnacket och medhavda objekt tas fram…

Väl på mässan kan vi skymta våra deltagare bland de välförsedda borden…

Efter en heldag bland mynt, sedlar, polletter och medaljer startar så hemresan. De inhandlade fynden visas upp och de numismatiska diskussionerna fortsätter… även sista fikastoppet får sitt numismatiska innehåll.

Vi tackar Östra Ryds buss för att de i vanlig ordning tog ner oss lugnt och säkert… Denna resa är en tradition att vårda och värna om. Vi ses igen nästa år!!

 

19-04-11

Aprilmötet var designat av Fredrik Lundin, föreningens egen myntmästare. Föredraget hade namnet ”Det engelska myntet blir svenskt” och titeln var kanske lite mera dubbeltydig än vad man anar vid första anblicken.

Vi fick se fina bildexempel på den engelska myntningen fram till slutet av 900-talet. Det var också spännande att få veta uttolkningarna av kungarnas ibland lite tungvrickande namn…

Fredrik kom med en spännande teori om hur det kan ha gått till att myntningen i Sigtuna kom igång. Vikingarna förde med sig stora mängder silver som de tagit som gäld i England. Kan det ha varit så att man tog med sig omyntat silver och engelska myntmästare som sedan sattes i arbete på hemmaplan? Tiden för gälderna och starten på myntningen i Sigtuna sammanfaller ju väl. Så varför inte…

Nedan följer några bilder från månadsmötet den 11 april.

 

19-03-14

Månadsträffen inleddes med MKSB:s årsmöte. Punkterna betades av utan att det utbröt någon form av tumult. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet under deltagarnas ovationer… nåja, kanske lite överdrift… Styrelsen sitter kvar och förhoppningsvis har vi ett trevligt numismatiskt år framför oss, precis som vanligt.

Kvällen fortsatte med att Siv Frid höll ett intressant föredrag om Jean Baptiste Bernadotte. Vi fick följa hans karriär från fransk militär till kung av Sverige.

Siv hade med sig flera mynt och medaljer från sin samling. Fina kvaliteter överlag och ett intressant urval.

Här har vi Siv med en riktigt fin Karl XIV Johan-medalj!

19-02-16

Månadsmötet den 14 februari var riktigt välbesökt. Glädjande och hoppfullt.

Kvällens fördragshållare var Lars Sandbäck och temat var Cyperns mynthistoria.

Vi fick bekanta oss med mynttyper som använts på Cypern under de senaste tvåtusen åren. Greker, romare, byzantiner, korsfarare, turkar, engelsmän… fram till Euron. Allt blev tydliggjort av Lars med historiska fakta och myntexempel som kunde studeras.

Mynten studeras.

Lars hade även med sig några vackra sedlar. Sammanfattningsvis en trevlig numismatisk kväll.

19-01-10

Till månadsmötet den 10 januari hade medlemmarna uppmanats att ta med något från de egna samlingarna att diskutera kring. Det blev en trevlig kväll med ett mycket varierande innehåll.

Först ut var Roger Lind som berättade om ett kunskapsfynd av en ettöring i koppar från drottning Kristina.

Ettöringen ifråga är en hybrid mellan Säter- och Avestaprägling med årtalet MDCXLIV.

Urban Enell berättade om hur han blev intresserad av tyska inflationssedlar.

Leif Skarp hade med en blandad kompott. Här har det hela spritts ut på bordet efter ”cirkulation”.

Slutligen hade Ulf Bengtsson tagit med sin EURO-myntsamling. Det blev en intressant diskussion om upplagorna på de olika EURO-ländernas mynt.

18-12-21

Beroende på att hemsidan legat nere ett tag har inga uppdateringar kunnat göras. Nu är felet avhjälpt och vi är nöjda och glada igen.

På månadsmötet den 8 november var Urban Enell värd. Temat var den ungerska sedelhistorien. Urban berättade om och visade sedlar ur sin samling. Vackra sedlar med så många nollor i valörerna att man inte tror det är sant. Nedan följer några exempel:

På självaste Luciakvällen var det Lagge Ekström som stod för föredraget.Temat var som sig bör kopparmynt. Vi fick en spännande och informativ kväll med ”Svensk kopparmyntning med utblick mot Wismar, Hessen och Pommern”.

2018-10-27

Idag åkte sju medlemmar i Skilling Banco till Avesta Myntmuseum tillsammans med Norrköpings myntklubb. Det var en toppendag och här står deltagarna uppradade innan insläpp.

Museet är helt fantastiskt och det finns något för alla. Mynt, medaljer sedlar och polletter. Vad sägs om en hel vägg med 8-dalrar?

… eller en guldmedalj av Sebastian Dadler över Gustav II Adolf? 60 dukaters vikt minsann…

Sedlar fanns det också. Bland annat Palmstruchs:

En reklamsedel med Linköpingsanknytning stötte vi också på…

… och naturligtvis några Avestapolletter.

Sammanfattningsvis en fin dag i samvaro med samlare från våra två föreningar. Detta inspirerar till fortsatt samarbete. Tack Norrköpings Myntklubb och speciellt till Erik Tretow!

2018-10-11

Månadsmötet den 11 oktober inleddes med lite tankar inför föreningens besök på Avesta Myntmuseum. Norrköpings Myntklubb har bjudit in oss till en gemensam resa dit de 27 oktober. Den ser vi fram emot!

Kvällens föredrag hölls av Kalle Berg. Temat var ”Arbetsbrickor i Linköping”.

Föredraget var mycket intressant och gav upphov till en fördjupad diskussion om ”det gamla Linköping”. Nedan följer några av de arbetsbrickor ur Kalles samling som vi fick ta del av:

2018-09-13

Verksamhetsårets första föredrag handlade om medaljgravören Sebastian Dadler och hans samtid. Leif Skarp stod för en presentation i ord, bild och metall.

1630 – 100-årsjubiléet av den  Augsburgska trosbekännelsen. Johannes den ståndaktige, kurfurste av Sachsen och protestant.

Gustav II Adolf, segern vid slaget i Breitenfeld.

1653 gav Hamburgbanken, troligen med anledning av femårsjubileet av Freden i Westfalen, ut en ”Bankportugalös”

2018-06-16

Flera medlemmar från Skilling Banco deltog i lördagens myntträff hos Roger Jonsson på Karstorp. Ett väldigt trevligt tillfälle att träffa myntfolk och göra en och annan affär.

2018-05-10

Programplaneringen hade drabbats av ett smärre hjärnsläpp och upptäckte för sent att månadens möte blivit lagt på Kristi Himmelsfärdsdag. Det blev ändå några medlemmar som kom till mötet och fick sig en inblick i ”Vikingatidens silver- och myntimport” under ledning av Fredrik Lundin.

Fredrik hade med sig både litteratur och mynt med anknytning till sitt föredrag. Här syns några böcker som kan vara till stor nytta för den intresserade. Lite extra kul är Yngve Karlssons bok om sasanidiska mynt. Den är relativt nyutgiven och en fortsättning är planerad.

Sist men inte minst kommer vi till mynten. Fredrik är specialiserad på medeltiden men också mycket intresserad av vikingatiden.

2018-04-12

Månadsmötet den 12 april blev en numismatisk krogrunda i Linköping ledd av Kalle Berg. Färden gick ända från centrumhotellen ända ut till Restaurang Guldfisken i Skäggetorp. Pollettsamlande är en fantastisk källa till kunskap och trevliga diskussioner.

Finbesök på Grand Hotell i Linköping!

Kalle hade även med bilder på på hur miljöerna såg ut på polletternas tid. Tack Kalle, för ett trevligt föredrag!

2018-04-03

2018-03-27

I helgen (23-25 mars) utspelade sig MiSAB:s auktioner 26 och 27 på Hotel Sheraton i Kungliga Hufvudstaden. Så här såg det ut på visningen på fredag:

Till auktionsstarten på lördagsmorgonen var auktionssalen full av förväntansfulla budgivare.

En stor del av nöjet är det trevliga umgänget med andra samlare. Flera brukar bo på Hotel Terminus och både under och efter middagen diskuteras det mynt och medaljer. Allt ifrån daler och dukater i 100 000-kronorsklassen till ens egen lite mer blygsamma budget.

Som resesällskap på bussen hem fick jag i alla fall Gunvor svensson Lundqvists fina gjutna medalj över Nils Ludvig Rasmusson… plus lite annat…

Leif Skarp