Ordförandens blogg

Jag har tagit mig friheten att starta en blogg med numismatiska betraktelser som jag själv tycker är intressanta. Förhoppningsvis kommer en eller annan till att tycka det. ”Ordförandens blogg” kan väl vara en bra rubrik eftersom den kan tas över av nästa ordförande… och nästa… och nästa… i all evighet.

Leif Skarp, ordförande i Myntklubben Skilling Banco.

190209

Ron Dutton är min absoluta favorit bland nutida medaljkonstnärer. Han är aktiv i British Art Medal Society. Han har ett starkt miljöengagemang och hans medaljer skildrar ofta naturen. Här dock en personmedalj – Lord Byron, minsann!

190208

Gösta Carell är en av de skickligaste svenska medaljkonstnärerna. Liksom de flesta andra som måste försörja sig på sin förmåga har han självklart gjort många beställningsarbeten. Allra mest spännande tycker jag det blir när konstnären gör ett verk på eget initiativ. Ett bra exempel är den här gjutna medaljen över Carells bror.

190129:

Den polska numismatiska historien är inte helt enkel och landets övriga historia är lika komplicerad den.

Hertigdömet Warszawa (på polska: Księstwo Warszawskie) skapades 1807 av Napoleon Bonaparte enligt freden i Tilsit. Hertigdömet Warszawa bildades av polska territorier som hade tillfallit Preussen under Polens delningar och var Napoleons franska protektorat. Hertigdömet bestod fram till 1813. Enligt villkoren som beslutades under Wienkongressen 1815 tillföll en stor del av hertigdömet Warszawa det ryska kejsardömet och blev en del i det självstyrande Kungadömet Polen. (Källa: Wikipedia)

I somras var det en konstutställning på Kungliga slottet i Warszawa. Konstnären hette Marcello Bacciarelli. Han var från Italien men var verksam i Warszawa fram till sin död 1818. Han målade bland annat kungliga porträtt. En tavla jag fastnade för var denna:

Den föreställer när Napoleon diskuterar konstitutionen för hertigdömet Warszawa 1807.

Numismatik då…? Jo, Warszawa präglade mynt under den Sachsiske kungen Fredrik August I.

Exempel på en Warszawa-thaler från 1811 ser vi här:

190129

Att Bror Hjort var en känd och uppskattad konstnär vet nog de flesta. Att han graverade medaljer är kanske inte lika känt. Närmare bestämt är han skapare av fyra medaljer varav medaljen över Upplandsspelmannen Gås-Anders är den ovanligaste. Att det finns några få bronsavgjutningar från originalmodellen i gips kan man glädjas åt om man är på det humöret. Ovanliga båda.